Jump to content

Răzvan-

Members
 • Content Count

  207
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Răzvan-

 1. Pro, din câte știu ești cu capul pe umeri și muncitor.
 2. Creditul Minier, înfiinţată în 1919, a fost prima societate petrolieră cu capital exclusiv românesc.
 3. Românul Henri Coandă construieşte primul avion cu reacţie din lume în anul 1910.
 4. Prima sală de cinematograf din Transilvania s-a înfiinţat în anul 1901, la Braşov.
 5. Primul spectacol cinematografic din România a avut loc la Bucureşti, la data de 27 mai 1896.
 6. Alexandru Ciurcu construieşte în 1886 prima ambarcaţie cu reacţie din lume.
 7. Frumos edit, nu am ce comenta. Te așteptăm cu o cerere designer, lucrezi brici.
 8. Îmi place foarte mult ceea ce văd, inclusiv textul de la avatarele pentru Wizy. Keep working.
 9. Bun venit pe Wars România!
 10. În anul 1885 medicul român Victor Babeş scrie primul tratat de bacteriologie din lume.
 11. Timişoara a fost primul oraş european iluminat stradal cu energie electrică, în anul 1884.
 12. Bucureşti a fost primul oraş din lume iluminat cu petrol, în anul 1858.
 13. În anul 1836 apar primele acţiuni concrete în domeniul muzeisticii din România. Deşi în secolul al XIX-lea existau mai multe colecţii particulare, abia în 1836, din iniţiativa pictorului Carol Valstein, este deschis primul muzeu cu scop declarat educativ. Muzeul a funcţionat în două săli ale Liceului Sfântul Sava din Bucureşti. În a doua jumătate a secolului XIX, prin efortul lui Alexandru Odobescu, ia fiinţă primul muzeu din România, în adevăratul sens al cuvântului, Muzeul Antichităţilor Naţionale.
 14. Prima ascensiune din România cu un balon a avut loc în anul 1815 la Iaşi.
 15. Iluministul Iosif Paşca, protopop al tractului Periceiului, este autorul lucrării Istoria Bibliei cu întrebări şi răspunsuri (1813) – prima de acest gen în limba română.
 16. În 1771 apare la Timişoara ziarul „Temeswarer Nachrichten” (Ştirile Timişoarei), primului ziar apărut pe teritoriul României şi totodată primul ziar german din sud-estul Europei.
 17. Poetul Barbu Paris Mumuleanu este creditat drept cel care a ridicat limba română de la stadiul de dialect al ţăranilor la rangul de limbă literară.
 18. Anghel Saligny construieşte în premieră mondială la Brăila şi la Galaţi silozuri din beton armat (pentru poduri).
 19. Prima femeie medic din România a fost Maria Cuţarida-Crătunescu (d. 1919).
 20. 10. Legenda spune că primul om care a apărut în Transilvania a fost un ungur. Şi că, după ce a descălecat de pe cal să bea apa, când s-a întors nu a mai găsit calul, ci numai un bileţel, pe care scria: "Mulţam' fain" !
 21. 9. În staţiunea Mamaia, un ungur înecându-se în mare a uitat cum se spune în română cuvântul "ajutor" şi strigă: «- Me scald ultima date! Me scald ultima date!!».
 22. 8. Doi unguri merg la un restaurant românesc. - Două ouă mouă, zice primul. - Ve rog să scuzaţi prietenul meu, zice al doilea. Nu prea bine vorbeşte româneşte. Doi oi moi, ve rog!
 23. 7. Un ungur agaţă o prostituată în Gara de Nord şi o duce la el acasă. O dezbracă şi vede că era epilată peste tot. - Unde e peru’? întreaba mirat ungurul. - Hai sictir; la 50 de lei ora vrei să te învăţ şi geografie?!
 24. 6. Ajung doi unguri în Bucureşti. Fără nici un ban, foame mare, ce se gândeşte unul: - Hai să ne despărţim şi să cerşim, iar la sfârşitul zilei ne întâlnim să vedem cât a strâns fiecare... Zis şi facut! Se despart ei, pleacă fiecare unde crede de cuviinţă şi, pe înserat, se întalnesc după cum au stabilit. - Tu cât ai strâns? - 10 lei... - Şi cum ai facut? - Am fost într-un parc şi am scris pe un carton: «Nu am serviciu, am 3 copii de crescut, vă rog să mă ajutaţi!». Dar tu cât ai strâns? - 7.658 de lei. - Iooy!!! Dar cum ai făcut? - Am scris pe un carton: «Îmi lipseşte 1 leu să mă întorc în Ungaria».
 25. 5. La aniversarea a 20 de ani de căsătorie, un ungur cheamă la el o familie de prieteni români. La începutul mesei, gazda ţine un toast, încercând să vorbească româneşte cât mai corect: - Aş vre se molţomesc lui Dumnezeu pentru cei doizeci ani petrecoţi alături de soţia me... - Alături de soţia mea, îl corectează prietenul român. - Alături de soţia te numai de 4 ani.
×
×
 • Create New...