Jump to content
Sign in to follow this  
petru.

De Ce Simțim Nevoia Să Ne Sărutăm?

Recommended Posts

Cercetătorii au analizat sărutul în încercarea de a descoperi care este motivul pentru care oamenii au acest comportament. Este un gest de afecţiune, dar oamenii de ştiinţă nu au descoperit încă cum a apărut şi de ce. Gestul prin care două persoane îşi ating buzele în mod senzual ar putea fi dobândit de-a lungul evoluţiei ca o formă de apropiere între membrii aceluiaşi grup, pentru ca apoi să se restrângă la o formă de afecţiune între doi parteneri.

 

Iar cercetătorii sunt de părere că sărutul nu are un simplu rol de manifestare a iubirii, ci este o metodă eficientă de a primi informaţii esenţiale care ne ajută să alegem partenerul potrivit. Aceştia cred că schimbul de salivă din timpul sărutului permite un transfer de substanţe chimice care ne ajută să evaluăm în mod inconştient dacă persoana pe care o sărutăm poate fi un partener potrivit. Scopul principal al evoluţiei este acela de a contribui la apariţia unor urmaşi sănătoşi şi rezistenţi, iar sărutul se pare că are un rol important din acest punct de vedere, potrivit yourtango.com.

 

Sărutul ne permite să ne apropiem suficient de mult de un partener astfel încât să-l putem evalua foarte bine.

Este o formă de evaluare inconştientă, iar feromonii, substanţe care transmit informaţii despre starea de sănătate, dar şi sexualitatea unei persoane au un rol important în asta.

 

Iar atunci când spunem că există "chimie" între două persoane, se pare că e un sâmbure de adevăr. Cercetătorii au făcut un experiment prin care au descoperit că femeile pot detecta mirosind transpiraţia unor bărbaţi care dintre ei este cel mai compatibil din punct de vedere genetic. Acestea s-au simţit cel mai puternic atrase de mirosul bărbaţilor cu un profil genetic foarte diferit de al lor. În acest fel, şansele de a naşte copii sănătoşi şi mult mai rezistenţi din punct de vedere imunitar cresc foarte mult. Iar apropierea pentru un sărut îţi permite să simţi toate aceste indicii, dar şi să creezi o legătură mai strânsă cu partenerul.

 

Un alt studiu, realizat la Universitatea Albany din Statele Unite, a evidenţiat faptul că femeile şi bărbaţii percep sărutul în mod diferit. Pentru femei, acest gest de apropiere este mult mai important decât pentru bărbaţi. Cercetătorii au descoperit că bărbaţii ar face sex fără să se fi sărutat cu o femeie, în timp ce femeile nu concep să facă sex cu un bărbat fără să se fi sărutat cu acesta înainte. Având în vedere că în cadrul multor alte specii femelele sunt mai pretenţioase atunci când îşi aleg partenerul, această diferenţă era de aşteptat.

 

Pe de altă parte, acest studiu a mai indicat faptul că bărbaţii sunt mult mai interesaţi de sărutul franţuzesc. Explicaţia cercetătorilor este aceea că saliva bărbaţilor conţine testosteron, hormonul responsabil pentru creşterea apetitului sexual, iar prin intermediul acestui tip de sărut pot creşte libidoul partenerei.

De asemenea, se pare că un bărbat poate detecta în mod inconştient nivelul de estrogen din saliva unei femei, ceea ce îi indică dacă este fertilă.

 

De ce ne place să ne sărutăm?

 

Dar sărutul nu are rol doar în ceea ce priveşte reproducerea. Este un gest care ne face să ne simţim bine. În timpul sărutului, în organism sunt secretaţi hormoni care ne dau o stare de bine, reduc nivelul de stres şi ne apropie şi mai mult de partener. Un alt studiu a demonstrat faptul că după un sărut, nivelul oxitocinei, numit şi "hormonul fericirii", creşte, iar cortisolul, hormonul stresului, scade. Iar cu cât partenerii sunt de mai mult timp împreună, cu atât mai mult scade nivelul cortisolului după ce aceştia se sărută. Prin urmare, sărutul nu are doar rolul de a ne stimula din punct de vedere sexual, ci şi pe cel de a ne ţine lângă parteneri

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...